четвртак, 20. март 2014.

Ruže





 Crvene, još i u većem broju, na primer 101-na, na poklon, prava romantika... Bljak. Prosto me tera da zaboravim koliko me ruže fasciniraju. Ali ako zaboravim ovo što sam rekla na početku, možda će ovaj članak na kraju krajeva dobro ispasti. 










Otmeno cveće, zar ne? Podseća me na uštogljene samouverene plemkinje, koje se trude da uvek lepo izgledaju, bez obzira na atmoferske prilike. No, pored lepote somotskih haljina dodir ume da zaboli. E to je upravo ono što volim kod ruža- na prvi pogled umiljate, a na drugi ti zabijaju nož u ledja.. ovaj, u prst. Kao da imaju ljudsku nepredvidivu prirodu. I ljudi su takvi, jel da? Nikad ne podgodiš iz prve, ili se, pak, to vrlo retko desi, kakva je neka osoba zaista. Ili izgleda isuviše fino da bi bila baraba, ili deluje kao zver, a u stvari je jedna od najboljih osoba na svetu. Tako je sa ljudima, ali i sa ružama.








Jeste li primetili, ma sigurno jeste, samo slep ne bi video, da su latice uža kao pokrivene somotim. To je zbog posebnih tvorevina na epidermisu (poikrovnom tkivu) latice, dlakama koje zadržavaju svetlost na laticama reflektujući je nekoliko puta, pa se usled toga javlja efekat odsjaja popt somota.

Inače, ruže su polužbunovi iz familije Rosaceae. Na stablu sadrže trnove koji ne predstavljaju metamorfoze stabla niti lista, već tvorevine slične dlakama epidermisa. Zovu se emergence, a od dlaka se razlikuju po svom nastanku. Dlake potuču samo od epidermskih ćelija, a emergence i od epidermsih i od parenhimskih ćelija koje se nalaze dublje u tkivu stabla.








Samo tri vrste ruža su nastale pripodnim putem, dakle putem evolucije. To je divlja ruža,  poljska ruža i lepljiva ruža. Sve tri vrste, budući da su prirodne, imaju plod i to šipurak.


plod divlje ruže

cvet divlje ruže




Medjutim, zbog lepog mirisa, ruže su pripitomljavane i hibridizivane, a kao takve su prestale da donose plodove, tako da čim opadne krunica opadaju i reprduktivni organi.

Hibridizovanih vrsta ima mnogo, kao na primer:


1.   Ruže čajevke
2.   Ruže mesečarke – polijante i buketarke – floribunde
3.   Mini ruže – patuljaste
4.   Ruže puzavice ili penjačice
5.   Grmolike – parkovske ruže
6.   Polegle ruže – pokrivači tla


Ruža čajevka

Ruza čajevka

Ruža čajevka
Ruža čajevka

Mesečarka- engleska ruža

Mesečarka

Mesečarka
patuljaste ruže
Puzavice
Patuljaste ruže
           

patuljaste ruže
grmolike ruže


Čajevka- Elizabet
puzavice
Puzavice

pokrivači tla

Pokrivači tla
Puzavice



Нема коментара:

Постави коментар