недеља, 2. март 2014.

Dactylorchisa maculata

           Tragajući za novim matrijalom za svoj blog, slučajno sam naletela na ovu biljku. Oduševljeno sam blenula u njene cvtove dobrih desetak minuta. Prosto su neverovatni! Cvast izgleda kao da je gomila leptira sletela na cvetnu dršku.



Karl Line

        Dactylorchisa maculata pripada orhidejama i to je veoma mala biljčica visine svega 15-45 cm. Raste na svim područjuma Evrope i na severu Azije. Ima joj potiče od grčkih reči "dactilos" što znači prst i "rhiza" što znači koren. Maculata je pridodato kasnije od latinske reči, koja se odnosi na obojenbost krunice. Prvi put je opisana u binomnoj sistematici Karla Linea 1753. kao Orhis maculata, ali je kasnije ime dopunjeno i prihvaćeno kao Dactylorhisa maculata.





         D.maculata ima metamorfozu korena u krtole, koje su sposobne da godišnje proizvedu više mladih izdanaka ove biljke. Cvetovi su sakupljeni u grozdastu cvast na vrhu stabla biljke, čija je krunica obojena nijansama roze i ljubičaste boje prošarana svetlijim ili tamnijim trakama. Ovo je dobra adaptacija na privlačenje insekata radi oprašivanja, prevashodno leptira i bumbara. Ako pogledamo samo jednu petalu (laticu) možemo da primetimo da su različitih oblika kod različitih podvrsta ove biljke.


        Cvetovi su hermafroditni, ili, bolje rečeno jednodomi, što znači da poseduju i prašnike i tučak, ali se unutar jednog cveta ne može izvršiti oprašivanje.




       Biljka zahteva dosta sunca, pa naseljava ravnice i omanja brdašca. Madjutim, pojedine vrste se mogu naći i na manje-više vlažnim staništima kao što su šume, vlažne livade ili obale potoka.


      Zanimljiv podatak je postojanje mikorize kod ovih biljaka. Mikoriza predstavlja simbiozu neke biljke (u našem slučaju D.maculata) sa gljivama. Poznato je da su gljive saprofitni organizmi (tzv,razlagači organskih supstanci na neorganske) i na taj način obogaćuju zemljište potrebnim mineralnim materijama za razvitak biljke.





Već sam pomenula da postoje različite vrste D.maculata, pa evo nekih:





Dactylorhiza maculata subsp. saccifera
Dactylorhiza maculata subsp. battandieri
Dactylorhisa maculata subsp. fuchsii
Dactylorhiza maculata subsp. elodes










Dactylorhiza maculata subsp. ericetorum


Dactylorhiza maculata subsp. islandica



Dactylorhiza maculata subsp. savogiensis
    Dactylorhiza maculata subsp. transsilvanica
 

 
Dactylorhiza maculata subsp. maurusia

Dactylorhiza maculata subsp. caramulensis  
Dactylorhiza maculata subsp. podesta

Нема коментара:

Постави коментар